Kamervragen: Willem Dudok

Afgelopen vrijdag koos – voorafgaand aan de publicatie van onze wekelijkse Storify – de geheel onafhankelijke en bijzonder professionele Kamerwatch-watch-jury een Watcher van de Week. En de winnaar is…..

De enige echte Willem Dudok! Tijd om hem eens een paar Kamervragen voor te leggen.

Hoera! Je bent Watcher van de Week geworden. Allereerst de sportvraag: hoe voel je je nu?
Ik voel vooral een lichte gêne dat ik tot dusver niet wat fanatieker heb geKamerwatcht. Maar goed, ik heb wel snode plannen gesmeed met mijn adoptiekamerlid, dat is natuurlijk ook wat waard.

Waarom besloot je mee te doen met het project?
Ik las een tweet van Jurjen van den Bergh erover en vond het eigenlijk meteen een mooi idee. Het is makkelijk om cynisch te doen over politici – en soms is daar ook alle reden toe – maar veel vaker vind ik het onterecht. Ik spreek er nog weleens wat: doorgaans tref ik aardige mensen die – in tamelijk ingewikkelde omstandigheden – hun best doen om iets voor hun gemeente of land te betekenen. Ik vind dat daar best wat vaker de nadruk op mag. Daarvoor helpt het denk ik om de lens van de Haagse journalistiek te omzeilen, te proberen om je eens echt in iemand te verdiepen en iets van zijn of haar drijfveren te ontdekken. #Kamerwatch kan daar in z’n beste vorm een vehikel voor zijn.

Je volgt Bram van Ojik van GroenLinks, waarom juist deze man en deze partij?
Ik was er heel vroeg bij, dus ik had nog alle keus. Van Ojik ken ik alleen uit de krant, maar het leek me een aardige, integere man. Met een interessante geschiedenis – het is zijn derde termijn bij GroenLinks, maar in totaal verschillende tijdsgewrichten – en een interessant perspectief: zijn partij heeft gewonnen bij de verkiezingen en heeft een serieuze kans op regeringsdeelname. En als dat lukt, zal Van Ojik ongetwijfeld kandidaat voor een ministerspost zijn. En sowieso is de dynamiek met Klaver natuurlijk interessant: Van Ojik was zijn voorganger en is een belangrijke adviseur – ik ben benieuwd hoe hun relatie zich verder ontwikkeld. Ten slotte lijkt ‘ie een beetje op Columbo. Daar keek mijn vader altijd graag naar, dus dat is een fijne associatie.

Wij kwamen in een parkeergarage een kuchende regenjas tegen die ons toevertrouwende dat jij op geheel eigenzinnige en originele wijze de heer Van Ojik zult gaat watchen: wil je daar al iets over kwijt?
Zekers! Kijk, Bram van Ojik is niet bepaald een eenvoudig te volgen Kamerlid. Hij doet sinds Klaver hem opvolgde niet meer aan Twitter of Facebook. En om nou alleen maar Nu.nl-berichten waar ‘ie met een quoteje in staat te retweeten, vond ik ook zo mager, qua #kamerwatch. Wat ik al zei: het lijkt me juist het boeiende van #kamerwatch om een kamerlid echt wat beter te leren kennen – zónder mediafilter. Toen dacht ik: zou ik hem niet gewoon zo nu en dan een vraag kunnen stellen via WhatsApp, over actuele kwesties of de dingen waar hij mee bezig is? En de screenshots daarvan dan – bijvoorbeeld – publiceren op Twitter met de hashtags #kamerwatch en #whatsappenmetbram? Zijn voorlichter heeft dat vervolgens aan Van Ojik voorgelegd en die vond het prima. Dus daar gaan we komende week samen mee van start. Mooi plan toch?

Mooi plan? Kamerwatch vindt het een prachtig plan, en gaat over tot de orde van de dag.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s