Kamervragen: Tarik Silic

Voor de tweede week op rij heeft het de Kamerwatch-organisatie behaagd een Kamerwatcher van de Week te kiezen. ‘Dat menen jullie niet?’ Jawel hoor, echt wel. Komt ie:

Aangezien het zijn van Watcher van de Week niet geheel zonder verplichtingen komt, hebben wij een aantal prangende Kamervragen voor Tarik (@AltijdCorrect). Een stukje verantwoording naar de mensen toe, zullen we maar zeggen.

Je werd vrijdag uitgeroepen tot Watcher van de Week. Rijst bij ons de vraag: wat ging er door je heen?
Ik had het totaal niet verwacht. Ik vind van mezelf dat ik niet zo erg actief ben in het kamerwatchen, maar kennelijk viel een tweet van me erg op. Het geeft me wel motivatie om nog actiever te worden natuurlijk.

Waarom wilde je graag meedoen met dit project?
Het project ‘Kamerwatch’ sprak me heel erg aan. Je kan wel honderden artikelen lezen op de Volkskrant (niks tegen de Volkskrant trouwens), maar daardoor voelt de politiek wel wat afstandelijker aan. Door Kamerwatch lijkt het net alsof die drempel er niet meer is. Sommige Kamerwatchers zijn wel erg ‘close’ met hun Kamerlid, maar dat maakt Kamerwatch ook erg uniek.

Je volgt Lilian Marijnissen van de SP, waarom koos je voor deze vrouw en deze partij?
Ik was al relatief laat en had niet veel keus meer over. Een van de criteria die ik mezelf gaf was onder andere dat ik een Kamerlid moest ‘adopteren’ waar ik oprecht in geïnteresseerd in was. Niks ten nadele van andere Kamerleden trouwens! Nadat ik een selectie maakte van een stuk of vijf Kamerleden twijfelde ik toen het meest tussen Pieter Omtzigt en Lilian Marijnissen, maar toen ik een tweet las dat Pieter Omtzigt misschien vier Kamerwatchers nodig zou moeten koos ik toch maar voor Lilian Marijnissen. Het moest wel nog wel op een normale tempo te volgen zijn! De politieke partijen keek ik trouwens niet echt naar, al moest ik wel bij sommige partijen even twee keer nadenken.

Zoals in je winnende tweet al duidelijk werd, de SP weigert in gesprek te gaan met de VVD als het op de kabinetsformatie aankomt. Lokaal werken ze juist samen met deze partij. Natuurlijk speelt mee dat gemeenten een andere orde van grootte zijn, maar veel mensen vinden het toch verwarrend. Hoe zie jij dit?
Allereerst lijkt het me logisch dat de SP en de VVD niet met elkaar willen regeren op basis van alleen al de kernbeginselen. Landelijke kwesties zijn ook veel minder bespreekbaar. De VVD heeft de afgelopen jaren het eigen risico steeds meer verhoogd, terwijl de SP juist geen eigen risico wilt en zelfs een nationale zorgfonds om even een voorbeeld te noemen. Ik ken misschien te weinig gemeenten waar de SP en de VVD wél met elkaar samenwerken, maar lokale kwesties zijn altijd wel in een mate bespreekbaar. Links en rechts werken op lokaal niveau veel beter samen daardoor. In Rotterdam is er een PvdA-burgemeester terwijl Leefbaar Rotterdam in het college zit bijvoorbeeld.

Kamerwatch, gehoord bovenstaande enzovoort en zo verder, gaat over tot de orde van deze tropische dag. Op naar het strand Binnenhof!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s