1675 dagen formeren, daar doen wij bij Kamerwatch niet aan. Wij zijn de enige partij, alleenheersers op Kamerwatchgebied. Bij ons geen eeuwenlange gesprekken met 23 adviseurs en persvoorlichters. Wij hebben alleen onszelf en dus kregen wij het gewoon wéér voor elkaar om unaniem, zonder eikeltjespyjama maar met een dosis gezond verstand, een Watcher van de Week te kiezen. Zo kan het dus ook, mensen. Het is maar dat u het weet.
Enfin. Genoeg hierover, het is tijd voor een stukje inhoudelijk Kamerwatchen. Harm Bult, kom er maar in:
Jij bent onze Watcher van de Week, en wij vragen ons af, wat voor invloed heeft dat nou op een mensenleven?
Ik vind het een hele eer. Ik merk dat ik erdoor gemotiveerd word om nog meer toe te geven aan mijn verslaving als politieke junk. Ik vind het heel boeiend wat er gebeurd in de Haagse wereld, beïnvloeding en de moeilijke afwegingen die Kamerleden te maken hebben. Een Kamerwatch kan daar een ander licht op schijnen.
Waarom besloot je mee te doen met Kamerwatch?
Direct toen ik hoorde dat het project was opgestart. Het leek me vanaf het begin al leuk, juist omdat het een persoonlijke manier is om de Haagse politiek in beeld te brengen. Er zitten niet alleen ‘partijen’ of lijsttrekkers in de kamer, maar ook gewoon mensen. Het is leuk en interessant om te zien hoe die functioneren en wat die doen. Op die manier kun je denk ik de Tweede Kamer dichter brengen bij de mensen die niet direct betrokken zijn bij de politiek.
Je hebt Bart Snels van GroenLinks ‘geadopteerd’, was dat een bewuste keuze?
Voordat ik begon kende ik Bart nog niet zo goed, dus ik wist niet waar ik aan begon. Echt een bewuste keuze was het in die zin niet. Wel ben ik veel van hem te weten gekomen en ben ik erachter dat hij veel te vertellen heeft. Bart is een politicus die goed dingen weet te verwoorden en diep dossiers kent. Het lijkt me interessant om erachter te komen hoe hij daarop inspeelt, wat de voorwaarden zijn die hij heeft voor zijn werk. Bart Snels loopt eigenlijk al jaren mee met de Haagse politiek. Hij heeft allerlei functies rondom politiek en samenleving ingevuld: hij is directeur van wetenschappelijk bureau De Helling geweest, hij heeft bij het ministerie van financiën gewerkt, was persvoorlichter en strateeg bij GroenLinks en hij heeft meegedraaid met de redactie van Buitenhof. Hij kent dus alle kanten van de politiek, dat maakt hem heel interessant.
De winnende tweet was eigenlijk een draadje: je vertelde daarin dat je er achterkwam dat de heer Snels nu pas begint met zijn inwerktraject als Kamerlid. Hij was hiervoor druk met de formatie en de financiële onderbouwing daarvan. Wat waren jouw verwachtingen op het gebied van de werkzaamheden van een nieuw Kamerlid tijdens de formatieonderhandelingen?
Ik denk dat het heel erg wisselend is wat de werkzaamheden zijn. Elk fractielid heeft binnen elke fractie weer een andere rol. Dat komt natuurlijk door alle verschillende achtergronden. Je ziet bijvoorbeeld bij de VVD dat er de hele tijd good cop/bad cop gespeeld wordt door respectievelijk Mark Rutte en Halbe Zijlstra. Zo kunnen ze zich blijven profileren: de een als premierwaardig en de ander als uitdrager van conservatieve waarden. Rutte heeft er zin in, terwijl Zijlstra zegt dat het toch wel een heel moeilijke formatie is. Voor nieuwe Kamerleden geldt hetzelfde, binnen GroenLinks zie je bijvoorbeeld dat Lisa Westerveld de activistische handschoen heeft opgepakt en continu aandacht probeert te vragen voor verschillende acties door middel van Kamervragen en allerlei moties (die ze bijvoorbeeld met SP collega Peter Kwint indient). En zoals mijn draadje liet zien, zie je dat Bart Snels vanuit zijn inhoudelijke ervaring veel meer een faciliterende rol had.
Dat lijkt ons een tamelijk correcte analyse, Harm. Dan is het nu tijd voor Team Kamerwatch om een stip op de horizon te zetten, zo hier en daar een piketpaaltje te slaan terwijl we over onze eigen schaduw heen springen. Op naar een nieuwe informateur en een nieuwe fase in de onderhandelingen. (En als er iemand een winkel kent waar ze eikeltjespyama’s en rijsttafels verkopen, dan horen wij dat graag.) Voor nu zullen wij, zoals altijd, vrolijk overgaan tot de orde van de dag.