Kamervragen: Bram van Riezen

Voor het weekend wees de ultrageheime Commissie van Kamerwatchwijzen een nieuwe Watcher van de Week aan. Uren heeft Team Kamerwatch voor De Deur zitten wachten op de uitslag, uiteindelijk kwam de veurzitter met een vuistdik rapport op de proppen waar wij ons dapper doorheen geworsteld hebben. Geheel conform de verwachting vonden wij de belangrijkste informatie in een voetnoot op pagina 135. De Watcher van de Week is: Bram van Riezen!

Watcher van de Week - Bram van Riezen

Slechts een paar mensen op aarde maken deel uit van het elitegezelschap dat ‘Watcher van de Week’ heet, jij nu ook, hoe voelt dat?
Het is een grote eer!

Wat was voor jou de reden om deel uit te willen maken van dit project?
Zoals veel anderen zag ik het idee voorbij komen op Twitter. Toen ik de inschrijving zag, wist ik: hier moet ik bij zijn. Het idee dat alle 150 Kamerleden in beeld zouden zijn en dat ik er zelf een zou volgen was te mooi om te missen. Vervolgens volgde er in de trein een hoop gedoe met het openen van de spreadsheet op mijn telefoon, maar ik was gelukkig snel genoeg.

Je volgt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie, heb je daar een specifieke reden voor of was het een kwestie van iene-miene-mutte
Ik wilde graag iemand van een partij die dicht bij me staat volgen. Ik had direct door dat het een behoorlijke tijdsinvestering zou zijn en als ik dan iemand van de partij waar ik op gestemd heb in de gaten kon houden, zou ik twee vliegen in één klap vangen. Dat het Carla Dik-Faber werd was een combinatie van iene-miene-mutte en het idee dat zij vrijwel alleen in het nieuws komt als bekend wordt gemaakt wie het effectiefste Kamerlid is. Daar was ik benieuwd naar: hoe ziet ‘effectiviteit’ er dan uit en wat is precies de waarde van veel aangenomen moties?

Afgelopen week had je de eer jouw Kamerlid te mogen ontmoeten, hoe is deze ontmoeting tot stand gekomen?
Alle ChristenUnie-kamerwatchers werden al in mei uitgenodigd voor een bezoek aan de fractievergadering en een lunch met ‘ons’ Kamerlid. Toen liep precies de dag daarvoor de formatie met GroenLinks stuk en ging ons bezoek niet door. Eind juni kregen de andere kamerwatchers hun herkansing en omdat ik die dag niet kon, was ik een week later welkom. Dat het tijdens de formatie, midden in alle drukte, door kon gaan verraste me eigenlijk wel.

En, heb je die dag iets geleerd wat compleet nieuw voor je was?
Compleet nieuw misschien niet, maar met eigen ogen zien hoe het er daar aan toegaat helpt wel om steeds beter een beeld te vormen. Ik vond het ‘petitie-spektakel’ toch ook wel verrassend. Allerlei groepen mensen komen naar de Kamer met een petitie of een betoog, mogen dat aanbieden aan een Kamercommissie en na een kort praatje en een foto zoeken de Kamerleden haastig naar de volgende petitie-aanbieding waar ze verwacht worden. Naast dat het een indruk gaf van hoe druk in ieder geval mijn eigen Kamerlid het heeft, vond ik ook mooi dat Kamerleden, met welk motief ze daarvoor ook hebben, toch even luisteren naar de ideeën van burgers.

Hartelijk dank Bram voor het beantwoorden voor de prangende Kamervragen. Bij het bekendmaken van de vorige Watcher van de Week vroegen wij nog waar wij ook zo’n rijsttafel konden kopen. Bij nader inzien eten wij liever een bammetje kaas, maar toch bedankt voor de tips.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s