Over

Er zitten 150 mensen in de Tweede Kamer. Die (bijna) zonder uitzondering hard werken en hun werk als volksvertegenwoordiger serieus nemen. Toch haalt het merendeel van hen niet vaak de krantenpagina’s en kent de gemiddelde Nederlander hun naam niet. Dat kan anders. Kamerwatch wil het Kamerwerk inzichtelijker maken, waardoor mensen een beter idee krijgen van wat Kamerleden dagelijks doen.

Meer kennis over het werk van onze volksvertegenwoordigers moet op een positieve manier bijdragen aan de democratie. De unsung heroes komen in beeld. Er zijn zoveel mensen oprecht betrokken bij politiek. Kamerwatch volgt hoe Kamerleden wetten maken, wat ze in een week doen, hoe ze opereren op hun portefeuilles, welke dilemma’s ze hebben in hun werk en waarom ze welke keuzes maken.

Nog voor de nieuwe Kamer aantrad, bedachten Jurjen van den Bergh, Joris de Savornin Lohman en Tim Cardol op maandag 20 maart Kamerwatch. Zomaar, tijdens een gesprek op Twitter. Precies om dit probleem het hoofd te bieden. Met hulp van politiek geïnteresseerde twitteraars. Het concept: elk Kamerlid kreeg een adoptieouder – de Kamerwatcher – die zich specialiseert in zijn of haar Kamerlid.

De interesse was overweldigend: binnen 24 uur hadden alle 150 Kamerleden een adoptie-ouder. Inmiddels hebben we een reservelijst met nog eens bijna 300 reservewatchers. Onze eerste zorg is met hen informatie verzamelen over ‘hun’ Kamerleden. De hashtag #kamerwatch is op dit moment de manier om die informatie te delen. Deze website is verder in ontwikkeling en er wordt gecommuniceerd via het Twitteraccount.

De 150 watchers zijn aangemoedigd om een Kamerlid te volgen dat niet direct in hun politieke straatje past, we zijn vooral uit op hun duiding van het werk van hun Kamerlid. Geen discussies, recensies of liefdesbetuigingen, maar tekst en uitleg over wat hun Kamerlid doet en waarom. Het werk van Kamerwatchers is een goede bron voor burgers die meer willen weten, journalisten die op onderzoek zijn en voor Kamerleden een manier om verantwoording af te leggen aan hun kiezers.

Waar het eindigt, weet nog niemand. Maar het idee werkt, dat blijkt nu al. En samenwerkingen en uitbreiding zijn op komst. Team Kamerwatch bestaat uit op dit moment uit Jurjen van den Bergh, Joris de Savornin Lohman, Tim Cardol, Yvonne Rouwhorst en Ilona Elzinga. Als jij ze verder wilt helpen, mail dan naar kamerwatch@gmail.com.

Advertisement