#Kamerwatch, wat is deze?
We schrijve maandagochtend 20 maart 2017, Jurjen van den Bergh, Joris de Savornin Lohman en Tim Cardol hebben het over hoe, na de verkiezingen, alle aandacht uitgaat naar de fractievoorzitters. De overige Kamerleden zijn nauwelijks zichtbaar. Vooral bij de grote partijen zijn er behoorlijk wat backbenchers die zelden of nooit in de media verschijnen. De gemiddelde Nederlander heeft dan ook geen zicht op de inhoudelijke werkzaamheden van deze Kamerleden: #Kamerwatch werd geboren.
Hoe dan?
Nu kun je met een paar mensen natuurlijk niet alle 150 Kamerleden, debatten, commissievergaderingen en andersoortige Binnenhoftoestanden in de gaten houden. Daarom hebben we voor elk Kamerlid een adoptieouder die zich de komende regeringsperiode richt op zijn of haar ‘eigen’ Kamerlid. Let wel: het adoptieouderschap is vrijwillig maar niet geheel vrijblijvend! We zijn ambitieus en willen oprecht iets moois neerzetten en de kloof tussen de mensen en de politiek dichten met een database waar je u tegen zegt.
Zijn jullie dan niet bevooroordeeld?
Natuurlijk hebben alle adoptieouders ook hun eigen politieke voorkeur, deze is niet altijd in overeenstemming met het Kamerlid dat zij volgen. Ons hoofddoel is zo objectief mogelijk rapporteren over de werkzaamheden van een Kamerlid. Natuurlijk houdt dat niet in dat wij willen dat adoptieouders hun mening verder voor zich houden. Ze kunnen immers hun opinie prima op Twitter kwijt, maar dan wel zonder de hashtag #Kamerwatch, alstublieftdankuwel. En van een beetje debat is nog nooit iemand minder geworden.
Inhoudelijk, oké, maar leuke weetjes dan?
Die mogen ook, mits binnen de perken. Kamerleden met een bijzondere hobby zijn te gek. Kamerleden die gelukssokken dragen tijdens ingewikkelde debatten zijn ook geinig. Maar het is volslagen oninteressant en onnodig in het privéleven van Kamerleden te wroeten. Wij hoeven niet te weten waar hun kinderen naar school gaan en wie het met wie doet. Oók niet als de Kamerleden er zelf mee komen. Wij richten ons op het inhoudelijke werk van individuele Kamerleden en hun portefeuille. Roddelsites zijn er al genoeg.
Ik ben Kamerlid en ik word gek van het gejengel om een afspraak
En terecht. Dat zouden wij ook worden. #Kamerwatch is geen Tinder en ook al geen Maatjesproject. Als een Kamerlid zijn of haar adoptieouder uitnodigt voor een bak koffie, een rondleiding of een lesje Bikram Yoga is dat natuurlijk schitterend maar ze zijn ons helemaal niets verschuldigd. Dus al je Kamerlid niet ingaat op voortdurende gejengel om een afspraak, bel iemand die wel op een kop koffie met jou zit te wachten.
Ik ben een adoptieouder en mijn Kamerlid zegt dingen waar ik het niet mee eens ben
Dat is dan, mogen wij het zo zeggen, heel jammer voor je. Je mag van ons echt ontzettend veel maar laatdunkend doen over je Kamerlid is zonde van je 140 tekens. Sterker: daarmee schiet je jezelf in de voet en met een beetje pech andere Kamerwatchers ook. Moeten wij niet willen met ons allen. Nogmaals: inhoud, inhoud, inhoud. Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen.